Pretraga sajta
 
 
Naslovna strana
Prehrana

Kakao sirovine

Kakao prah nije samo ukusan napitak, već je jako bitan i za naše zdravlje i od davnina se smatra dragocenom namirnicom. Sirovi kakao u zrnu, komadićima ili u prahu, zahvaljujući svojim nutritivnim svojstvima, smatra se jednom od najhranljivijih namirnica na svetu. Sadrži antioksidanse i flavonoide koji su jako značajni za jačanje organizma i sprečavanje mnogih bolesti. Pored toga, kakao sadrži znatne količine magnezijuma i gvožđa, vitamin C, cink, hrom, mangan, bakar itd. Sprečava nastanak kardiovaskularnih oboljenja, stimuliše centralni nervni sistem, reguliše nivo holesterola i šećera u krvi, širi krvne sudove i ima diuretično dejstvo.

Kakao buter je biljna masnoća koja se dobija iz semenki kakao zrna metodom hladnog presovanja i ima delikatan miris i ukus čokolade. Plod kakaovca je jajolikog oblika, a unutar njega se nalazi 30 do 40 semenki koje se fermentišu i suše i iz njih se dobija kakao buter (maslac). U pitanju je jestiva masna tekstura svetložute boje, koja je na sobnoj temperaturi čvrsta, a otapa se na temperaturi od 34 do 38 stepeni. ÄŒokoladi daje glatku teksturu, a osim u proizvodnju čokolade i poslastica, često se koristi u farmaceutskoj i hemijskoj industriji u proizvodima za negu kože. Veoma je lepog mirisa, blagotvoran je za kožu i za kosu, ali i za celokupno zdravlje, zahvaljujući visokom sadržaju antioksidanata.

Kakao masa se dobija gnječenjem kakao zrna, a od toga dalje pravi se jestiva crna čokolada bez šećera, ali i ostali kakao proizvodi, poput kakao butera i kakao praha. Naravno, može se konzumirati i samostalno jer je ona ustvari nezaslaÄ‘ena čokolada. Široko se koristi ne samo u industriji čokolade, već i u kozmetičkoj industriji. Sadrži kompleks vitamina, minerala, proteina, ima visok sadržaj gvožđa i veći je antioksidans nego bilo koja druga namirnica.

Copyright Trofej d.o.o. 2013. Sva prava zadržana.
Ruže Jovanović 15, 11000 Beograd; Tel. +381 11 2862-037+381 11 2862-037